Üdvözöljük vendégeinket!

2010. augusztus 25., szerda

Zirci tábor - 2010

Augusztus 24-én ért véget a Collegium Musicum Jaurinense hagyományos Zirci Tábora. Az idei tábor legfontosabb célja az előttünk álló 2010/2011-es évad előkészítése volt. Minden évben, legkésőbb a tábor kezdetére kell véglegesen körvonalazni az együttes művészeti programját a következő évadra.
A "Missa Beati Omnes" cimlapja az első kiadásban
Hagyományainknak megfelelően újabb Carissimi-oratorio kerül előadásra, a "Balthazar". A tábor résztvevői megismerkedhettek az oratorio történetével, szcenírozásának alapelveivel, és megkezdtük a gondolkodást a szereposztásról is. A "Balthazar" jóval nagyobb lélegzetvételű mű, mint az "Ábrahám és Izsák" volt. Éppen ezért a tavalyinál jóval rövidebb lélegzetű zenekaros misével, Valentin Rathgeber "Missa Beati Omnes" című művével kezdtük a megismerkedést. Valentin Rathgeber 1735-ben járt Győrben, és a fennmaradt források tanúsága szerint dirigálta is együttesünket. A Pannonhalmán őrzött egykori kottatárunkban szinte egy teljes folyóméternyi kotta, azaz szólamkönyv maradt Rathgeber műveiből, győri együttesünknek mind a 20 Rathgeber-opus ott sorakozott, sorakozik a kottatárában. Valentin Rathgeber a német nyelvterületen rendkívül ismert és népszerű a régizenét kedvelő közönség körében. A "Missa Beati Omnes" olyan mű, amely együttesünk kottatárában szerepel, és amely ennél fogva minden bizonnyal el is hangzott több alkalommal a Chorus Collegii Jaurini előadásában az 1700-as évek első felében.
A tábor próbái, közösségi programjai jó hangulatban teltek, különösen is a vasárnapi ebéd, amelynek megszervezéséért ezúttal is köszönetet mondunk Mohay József doktor úrnak. Immáron nem ér készületlenül bennünket az évkezdés, sorainkba pedig várjuk az új kiváló énekeseket!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése