Üdvözöljük vendégeinket!

Magunkról

400 éves hagyomány Győrött –
Collegium Musicum JaurinenseA Collegium Musicum Jaurinense egy olyan együttes, amely gimnáziumba járó diákokból és tanáraikból áll, olyan együttes, amely egy Magyarországon régen elfeledett hagyományt ápol, olyan együttes, amelyet a közös munka és a közös szolgálat formál olyan emberi közösséggé, amelyben a sokféle zenei múlttal rendelkező tagok tanulhatnak egymástól, és fejlődhetnek együtt hitben, tudásban, emberségben.
Együttesünk sokrétű munkát végez. Koncertkórusunk 38 diákból áll, valamennyien fiúk, a szoprán szólamot a még mutálás előtt álló fiatalabb diákjaink éneklik, a klasszikus férfikari felállást (alt-tenor-basszus) az idősebbek. A győri Szent Ignác Templomban látunk el rendszeresen liturgikus szolgálatot a vasárnapi vesperásokon és az ünnepi miséken. Az előképzőbe járó diákjaink fokozatosan kapnak bevezetést a Collegium Musicum Jaurinense hagyományaiba és a liturgikus szolgálatba. Az itt eltöltött felkészülési idő után léphetnek tovább a koncertkórusba, amikor ezt személyes zenei érettségük lehetővé teszi. 2008 szeptembere óta leány-diákjai is vannak iskolánknak. Számukra indult a Leánykar, amely fokozatosan kapcsolódik bele iskolánk és templomunk liturgikus és zenei életébe. Szintén 2008 óta működik kamarazenekarunk, ahol diákjaink szaktanárok segítségével tanulhatnak és fejlődhetnek, a zenekarban pedig tanáraikkal együtt játszanak, ami nagyszerű lehetőséget biztosít számukra ahhoz, hogy ne csupán frontális oktatásban részesüljenek, hanem hivatásos zenészekkel együtt játszva mintegy elleshessék tőlük játék-technikájukat, vezetésükkel eredményesebben haladhassanak zenei tanulmányaikban.

Iskolánk és templomunk jezsuita alapítású, és az első 150 évben a jezsuita rend irányítása alatt állt. A győri jezsuita Collegium igen gazdag zenei és kulturális életnek adott helyet ezekben az években. Az akkor itt működő, szintén a gimnáziumba járó diákokból és jezsuita tanáraikból álló együttes zenélt nem csupán a Collegium, hanem igen sok estben a város zenei rendezvényein is. Egy tanév alatt 54 alkalommal énekeltek különféle egyházi és városi ünnepeken, rendezvényeken. E gazdag, mára mintegy 400 éves hagyományra visszatekintő zenei tradíció a jezsuita rend feloszlatásával megtört, és az iskolát 1802-től működtető bencés rend idejében is csak részben éledt újjá. A jezsuita időkben itt működő együtteshez hasonlóak 1948-ig működtek még Magyarországon, a kommunista diktatúra azonban elsőként söpörte el ezeket az erősen egyházias kötődésű, és diákjait igényes egyházias neveltetésben részesítő intézményeket.

A Collegium Musicum Jaurinense 2002. szeptember 17-én alakult a győri Czuczor Gergely Bencés Gimnázium és Kollégium diákjaiból Kelemen Áron bencés atya vezetésével. Az első évek nagyon küzdelmesen teltek. Egyfelől az új együttes szakmai színvonalát kellett megalapoznunk, másfelől összetartó közösséget kellett építenünk, és nem mellesleg meg kellett küzdenünk az ismeretlenség kihívásaival, hiszen ilyen együttes Magyarországon előttünk nemigen alakult 1948 óta. De nem maradtunk magunkra. Bubnó Tamás tanár úr személyében olyan emberi és szakmai pártfogót kaptunk fiatal együttesünkhöz, akitől sokat tanulhattunk énektechnikában, előadói kultúrában, emberi tartásban, nehéz is felsorolni, egyszerűen mindabban, amire szükség volt ahhoz, hogy a Collegium Musicum Jaurinense jó együttessé válhasson. 2007 szeptemberében csatlakozott együttesünkhöz Soós Gábor orgonaművész. Azóta Kelemen Áron atyával közösen látják el a Collegium Musicum Jaurinense művészeti vezetését.

2003 januárjától énekelünk rendszeresen a vasárnapi vesperásokon a győri Szent Ignác Templomban. 2004 tavaszától koncertezünk, mintegy 20 külföldi és 15 itthoni önálló koncertünk volt már. 2005-től dolgoztunk együtt 30 adás erejéig a magyar közszolgálati televízióval. Ugyancsak 2005-ben alakult meg koncertkórusunk, amely mára nemzetközi ismertségre tett szert. Koncertjeink voltak itthon Győrött, Budapesten, Fertődön, Vácott, Sopronban és Tihanyban, külföldön Velencében, Montecassinon, Pragliaban, Barcelonában, Montserratban, Sao Pauloban, Rio de Janeiroban. 2003-ban jelent meg első lemezünk a "Pünkösdi Vesperás", második albumunk, a "Suscepimus" hamarosan kapható lesz. Ifjú zenészeink számára életre szóló élményt jelentenek az utazások. Ilyenkor realizálódik igazán, hogy a Collegium Musicum nem csupán szakmai együttműködés, hanem valódi közösség, ahol a közösség tagjai megtapasztalhatják, hogy számíthatnak egymásra, és hogy minden egyes tagra számítanak a többiek is. Egészséges tartást ad, hogy kemény munkával megszerzett tudásukat mutathatják be a hallgatóságnak, a rendszeres munka pedig komoly tudás-, tapasztalat-beli előnyt jelent a kortársakhoz képest. Nálunk végzett diákjaink ebbéli tapasztalataikat és megszerzett ismereteiket életük bármely más területén is haszonnal kamatoztathatják. Természetesen mindezek alapja és feltétele a rendszeres munka, és a rendszeresen végzett szolgálat.

Együttesünk szeretettel várja tehetséges fiúk jelentkezését a koncert-kórusba. Ha hatodikos vagy nyolcadikos vagy, és énekes-fiú szeretnél lenni, jelentkezz a győri Czuczor Gergely Bencés Gimnáziumba! Ha már elmúltál 10 éves, a hangod még mutálás előtt van, és Győrben laksz, akkor jelentkezz Áron atyánál az aronosb@collegiummusicum.hu e-mail-címen! Szintén szeretettel várjuk kamarazenekarunkba azokat a hegedűn vagy csellón játszó diákokat, akik legalább hat éve tanulnak hangszerükön, vagy azokat a fúvós hangszeren játszó diákokat, akik legalább négy éve tanulnak. Az együttesünkbe felvételt nyert diákok előképzőnkben kezdik meg felkészülésüket kiváló szaktanáraink vezetésével, és személyes szakmai érettségük függvényében állhatnak be a koncert-együttesbe, amikor erre alkalmassá válik tudásuk. Ha bármilyen kérdésük van, írjanak az office@collegiummusicum.hu e-mail-címre.