Üdvözöljük vendégeinket!

2009. december 14., hétfő

Elkészültek a SUSCEPIMUS felvételei!

Szombaton éjjel, 0 óra 15 perckor befejeztük készülő albumunk felvételeit a Pannonhalmi Bazilikában. Először is köszönjük mindazoknak, akik már eddig segítettek bennünket, a San Gerardo Apátságnak, valamint a Pannonhalmi Főapátságnak, ahol befogadó vendégszeretetet és a munkához ideális, nyugodt körülményeket kaptunk vendéglátóinktól. A SUSCEPIMUS bemutatója várhatóan február végén vagy március elején lesz.
Pénteken este hat óra körül érkeztünk meg Pannonhalmára. A szállásaink elfoglalása után vacsora, majd nyolc órától nyilvános főpróba kezdődött. A felvételeket ténylegesen néhány perccel kilenc előtt kezdtük meg a Missa Concertata Credo tételével. 40-50 percenként tartottunk 10 perc szünetet, így dolgoztunk együtt hajnali negyed háromig. Azt hiszem, túlzás nélkül elmondhatom, hogy példaértékű volt nem csak a tanárok, hanem a fiúk odaadása, a munkához való hozzáállása. Közel hét órát kellett talpon tölteni és koncentráltan, nem csak a zenére, a zenei folyamatokra, hanem minden egyes apró zajra és utasításra figyelni hogy a tőlünk telhető legtökéletesebb anyag kerülhessen az albumra. Büszkén mondhatom, hogy mindenki képességeihez mérten, sőt nem egy esetben azon felül állt helyt. Az együttes alig több, mint három hónapja, Zircen látta először a Missa Concertata-t, a Zircen együtt töltött hét után pedig az ősz folyamán három teljes hétvégét szántunk a mű megtanulására, tökéletesítésére. Egy-egy hétvégén 10-12 órát próbáltunk. Leírhatatlan érzés volt látni karmesterként a zenészek arcát, a büszkeséget és örömöt, amikor "számot adhattunk" a megszerzett tudásról. Nagyon élveztem a felvételt és minden egyes előadást, és sokaktól tudom, hogy ezzel nem vagyok, nem voltam egyedül. Amikor végeztünk, jópáran szinte bedőltek az ágyukba a fáradtságtól, a társaság nagyobbik része azonban még sokáig nem tudott elaludni a fáradtság ellenére sem. A lelkesedés nem fáradt el bennünk, éreztük, érezzük, valami nagyon nagyszerűnek lettünk a részei. Leültünk, beszélgettünk, tervezgettünk. Megettük a maradék uzsonnákat, örültünk az együtt töltött időnek. Ezen az éjszakán az egész Collegium Musicum zenélt, énekelt. Először is énekeseink a szólistákkal: Farkas Bencével, Pál Gergővel, Rácz Bélával, Rétfalvi Gergővel, Szabó Balázzsal, Soós Barnabással és Tóth Lorisszal. Nem különben nagyszerű zenekarunkkal, amelyet Takács Hajnalka és Bella Tünde tanárnők irányítanak, a basso continuo-val, amelyet pedig Scheck Ádám tanár úr és Pirnbai Valéria játszottak. A legnehezebb feladat azonban mindezen folyamatok művészi irányítása volt, a continuót, immár hagyományosan, Soós Gábor tanár úr vezette.
Szombat reggel a szoprán énekesek és a zenekar tagjai hazautaztak. Nekünk, többieknek a szombati nyugalom után következett este nyolc órai kezdettel a gregorián- és orgonadarabok felvétele. A címadó "Suscepimus" introitus és a kommúnió tétel rögzítésével viszonylag hamar végeztünk. Ez után a kórus egy kis szabadságot kapott, amíg Soós tanár úr játszotta felvételre a két orgonadarabot, valamint a tanár úrral a graduále tételt. Közel tizenegy óra volt, amikor visszahívtuk az énekeseket, és felvettük az Alleluját és az offertóriumot. Negyed egyre végeztünk. A szólókat Éger Csaba és magam énekeltük. A gregorián tételek végén nagy meglepetésben volt részünk. Dobos László, aki a SUSCEPIMUS album zenei rendezője, és aki sok évtizedes tapasztalatokkal rendelkezik, és igen sok együttest felvett már, azt mondta, hogy ennyire lendületes és szép gregoriánt nemigen hallott, és nagyon megdicsérte a fiúkat. Szavai nagyon jól estek. Mi pedig a legnagyobb elismeréssel szólhatunk a felvétel zenei rendezéséről, igényes és szeretetteljes odafigyeléséről, amit a Collegium Musicum minden tagja megtapasztalhatott a közösen végigdolgozott két este idején. Vasárnap reggel néhány ember kivételével aztán mindenki útra kelt. Öten maradtunk elpakolni holmiainkat, hazahozni az orgonát. A 10 órai konventmise után aztán mi is hazatértünk, fáradtan, örömmel és elégedetten. Reméljük, hamarosan kézben tarthatjuk közös albumunkat, a SUSCEPIMUS-t, és még nagyon sokaknak lesz örömére, tetszésére! És köszönjük az imákat! DEO GRATIAS!

1 megjegyzés:

  1. Nagy élmény volt a péntek esti nyilvános főpróba! Köszönjük szépen!

    VálaszTörlés